Aile Konutu Şerhi Nedir
Aile konutu dediğimiz kavram ailelerin birlikte oturdukları ve içerisinde yaşamsal faaliyetlerini devam ettirdikleri, ortak kullanılan konutun ismidir. Bir konutun aile konutu olmasını sağlayan koşullar evliliğin bu evde devam ediyor olması, ailenin bu evde yaşıyor olması gerekmektedir. Bu koşullardan biri de konutun içinde yaşamanın süreklilik göstermesi gerektiğidir. Bakırköy boşanma avukatı olarak belirtmemiz gerekir ki yazlık gibi, dağ evi gibi dönemlik kullanılan ya da ara sıra ziyaret edilen konutlar aile konutu statüsüne girmez. Kısaca aile konutu, ailenin ortak yaşamının sürdürüldüğü ortak yaşam alanı olan konuttur.
Aile konutu şerhi, aile konutunun tapusunu elinde bulunduran aile bireyinin bu konut hakkındaki haklarının sınırlandırılması anlamına gelir. Medeni Kanun'a göre aile konutu üzerinde eşlerden bir diğerinin rızası olmadan herhangi bir işlem yapılamaz. Yani eşin rızası olmadan aile konutunun kiraya verilmesi, satılması, aile konutunun devri veya kira sözleşmesinin iptal edilmesi gibi bir durum söz konusu olmaması için aile konutu şerhi olduğunun ibraz edilmesi gerekir. Aile konutu şerhi, konutun aile konutu statüsünde olduğunun bildirimidir, diyebiliriz.
Aile konutu şerhi koyulmasının amacı eşlerden konut için tapusu bulunmayan kişinin mağdur olmasını önlemektir. Bu koşullarda erkek tarafı ya da kadın tarafı olmak bir şeyi değiştirmez. Aile konutu şerhinin koyulması konutun habersizce satışı, kiraya verilişi veya kira sözleşmesinin iptalinin önüne geçmiş olur.
Aile Konutu Şerhi Nasıl Konulur ?
Aile konutu şerhi koydurmak için eşlerin birbirinden izin alması gerekmez. Eşlerden konutun tapu sahibi olmayan tarafı gerek gördüğünde konuta aile konutu şerhi koydurabilir. Aile konutu şerhi işlemi için öncelikle muhtarlıktan bir belge almak ve bu belge ile tapuya gitmek gerekir. Eğer konutun aile konutu olup olmadığı yönünde bir tartışma çıkarsa konu hakimlerce çözülür.
Aile konutu şerhi koydurmak için evlilik cüzdanının aslı ve muhtarlığın verdiği yerleşim yeri belgesi ile beraber Tapu Sicil Müdürlüğüne gidilmesi gerekir. Başvururken muhtardan aldığımız belge evin aile konutu olduğunu tasdiklemelidir. Bu belgeler ile Tapu Sicil Müdürlüğüne başvurulduğunda aile konutu şerhi koydurabilir.
Aile Konutu İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Evlenmeden, nikâhsız yaşayan kişiler aile konutu şerhi koyduramaz. Aile konutu tabiri yalnız evliler için geçerlidir. Her ailenin bir tane aile konutu olabilir, birden fazla aile konutu olamaz.
Konu hakkında detaylı bilgi için Bakırköy Avukat Abdullah Fırat ile iletişime geçebilirsiniz